Българите най-благодарни на семейството, учителите и лекарите. Три четвърти от българите

...
Българите най-благодарни на семейството, учителите и лекарите. Три четвърти от българите
Коментари Харесай

„Тренд“: Българите най-благодарни на семейството, учителите и лекарите


Българите най-благодарни на фамилията, учителите и лекарите. Три четвърти от българите познават хора, които биха им помогнали в сложен миг, без да желаят нищо в подмяна. Едва 15% не познават такива хора.
Това демонстрират данните от особено
национално представително изследване на Изследователския център „ Тренд “ по поръчка на „ 24 часа “ особено за 21-ото издание на самодейността „ Достойните българи “.

На кого са признателни българите? Най-много – 91%, благодарят на родителите, роднините и фамилията си.
Почти поравно – 34% и 32%,
изпитват благодарност към учители и лекари. Хората, които са признателни на съседи, са 30%, а на сътрудници – 28%. 18% желаят да кажат „ Благодаря! “ на непознати, които са им помогнали в сложен миг, а 6% показват
съответно групата на доброволците.
Кои са достойните наши съвременници в визията на българите през днешния ден? За 80% това са елементарни българи, помагали на другите безкористно. Лекарите са съсловието, което всеки втори сочи като почтени, а учителите – всеки трети.

За 23% почтени българи са спортистите, 20% ги откриват измежду създатели и хора на изкуството. Едва 8% са на мнение, че в съвремието ни няма почтени хора.
Привличат ли историите за българи,
създали  нещо положително, в медиите и обществените мрежи интереса на хората? 60% дават отговор, че се интересуват от такива истории, два пъти по-малко – 29%, са безразлични към сходно наличие.

Близо 3/4 – 71%, от интервюираните са безапелационни, че би трябвало да се дава публичност на това, което вършат хората с огромни сърца, тъй като образецът е инфекциозен. Едва 19% подозират зад
тези истории непотребна показност.
На въпрос за това чия е отговорността да възпитава поколенията какво е положително и зло, най-вече – 91%, показват ролята на родителите и фамилията, а 71% – учебното заведение. Всеки трети вижда отговорност на медиите в тази посока, а 30% считат, че и обществените мрежи имат значима функционалност.

Евелина Славкова от организация „ Тренд “ разяснява резултатите от допитването като данни, даващи вяра.
„ Данните от изследването за самодейността
„ Достойните българи “ ни демонстрират, че обществото ни има очи да вижда положителното и прави оценка доста позитивно положителното да бъде популяризирано. Особено усещане вършат данните, че 80% са на мнение, че достойните наши съвременници са елементарните хора, които оказват помощ на другите безкористно.
Дори единствено тези данни съставляват
забавен взор върху обществените настройки и полезностите в едно общество. „ Обикновени хора “ и „ безкористно “ са основните думи, които акцентират високата стойност, която се отдава на алтруизма и безкористната помощ в българското общество и това може единствено да ни радва.
Такава стойностна система може да
способства за по-здрави и по-стабилни общностни връзки.  Адмирации към самодейността на „ 24 часа “, която дава опция посредством нея да се отразява необятно значимата за всяко общество обществена норма за поддръжка и взаимност. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР